dc.contributor.author | Sand, Tove Katrine | |
dc.contributor.author | Støholen, Bente | |
dc.date.accessioned | 2018-06-20T07:22:09Z | |
dc.date.available | 2018-06-20T07:22:09Z | |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.identifier.issn | 1503-8815 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2502205 | |
dc.description.abstract | Internasjonale matvarepriser har steget kraftig siden begynnelsen av 2007. I denne artikkelen analyserer vi faktorer bak prisveksten på matvarer både internasjonalt og i Norge. Prisøkningen på matvarer i Norge, slik den måles i konsumprisindeksen, kan i hovedsak forklares med prisveksten på norskproduserte matvarer som i stor grad omfattes av jordbruksoppgjøret. Prisveksten på matvarer i Norge har vært mindre markert enn i andre europeiske land på grunn av vår landbrukspolitikk. Men selv om vi har opplevd lavere prisøkninger enn andre land, har vi i utgangspunktet et høyere prisnivå. Også fremover er det grunn til å tro at jordbruksoppgjøret, importrestriksjoner, innenlandsk kostnadsvekst og konkurranseforhold vil ha større betydning for prisutviklingen på matvarer i Norge enn internasjonale forhold, selv om utviklingen internasjonalt også vil innvirke noe. | nb_NO |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.publisher | Norges Bank | nb_NO |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no | * |
dc.title | Stigende matvarepriser – en drivkraft for inflasjonen? | nb_NO |
dc.type | Journal article | nb_NO |
dc.subject.nsi | VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210::Samfunnsøkonomi: 212 | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 35-46 | nb_NO |
dc.source.journal | Penger og Kreditt | nb_NO |
dc.source.issue | 2/2008 | nb_NO |